Борислав Ангелов  Пета предизборна кампания за парламент у нас за две

...
Борислав Ангелов  Пета предизборна кампания за парламент у нас за две
Коментари Харесай

Борислав Ангелов: Социология и политически нагласи: шизофренното разминаване в България

Борислав Ангелов 

 

Пета предизборна акция за парламент у нас за две години.  Дали няма нещо гнило не в Дания, а в България?  Две години изгубено време. През 2021 година организирахме три пъти избори на най-много поради държанието Има Такъв Народ.  Тогава мислехме, че нещата вървят в посока на нормализиране. А през лятото на 2022 година остатъците от Има Такъв Народ още веднъж ни пратиха в спиралата на изборите без да им мигне окото за страната и следствията. Може би това е част от техния проект за президентска република, който минава през разрушаването на партийната система и на парламентаризма. Според проекта през това време властта би трябвало да бъде в служебните държавни управления, които не носят политическа отговорност. 

 

Сблъсъкът през днешния ден се показва сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като различияна са най-много във взаимните им обвинявания кой е по-корумпиран. Да е видял някой разлика във връзка с външната политика и то изключително на фона на събитията в Украйна. Няма! И двете се надпреварват с великодушни обещания за даряване на оръжие, всевъзможна поддръжка, а на следващия ден като нищо ще прегърнат и концепцията да се пратят доброволчески отряди. Даже без да им е поискана. Нека си напомним по какъв начин точно с тези две обединения се даде зелена светлина на Република Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз.

 

Как се представяше, че това е исторически късмет внезапно да ни обикнат и в Скопие да се разсънят с българско съзнание. Обаче нещата не се случиха по този начин. Нима двете обединения имат разлика по-отношение на предишното. Пример е Паметникът на Червената войска в София. За тях това е ценностен избор, да бъдеш антикомунист и русофоб, без да правиш разлика сред историческите събития, без да правиш разлика сред днешната Руската федерация, Съветския съюз и Царска Русия.

 

И няма да е изненада в същия дух едно от първите им оферти в новия 49 парламент да бъде премахването на 3 март като народен празник, тъй като всичко обвързвано с Русия би трябвало да бъде изкоренено. И това се прави без да ни е желано от някой различен, а тъй като се борят за еднакъв електорат.  

 

          Разлика няма и във връзка с развиването на страната в областта на стопанската система. И при двете обединения водещ е пазара и демократичните му правила. Няма разлика и за приемане на  еврото.  Според тях незабавното му приемане ще оправи стопанската система, инфлацията, приходите, общественото неравноправие на секундата. Политическа партия са партията, която искаше с десни принадлежности ще реализира леви цели. Видяхме какво направи във Франция Макрон с пенсионната му промяна - изкара французите на улиците. Все отново Политическа партия претенденти за участие в европейското семейство на либералите, където е и Макрон.

 

Нека не забравяме, че ограниченията и дейностите в обществената сфера в  държавното управление на Кирил Петков станаха по концепция и с помощта на Корнелия Нинова, откакто Българска социалистическа партия получи общественото министерство по съдружно съглашение. Демократична България не бяха доста съгласни. Обаче Политическа партия не стопират да се хвалят и преписват като тяхно достижение. Не ви ли прави усещане, че в акцията не се хвалят с дадени оръжия за Украйна или вдигнатото несъгласие за Северна Македония? Паразитират върху предложенията и политиките на Българска социалистическа партия. Дали е инцидентно? 

 

          Изборът през днешния ден е сред две страни на една и съща монета, каквито са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.  Получаваш една и съща стойност с друга пропагандна опаковка. Ястребските кръгове в Съединени американски щати ще са повече от удовлетворени от една такава безкритична управническа коалиция, обединена от пазара и войната. На Европейския съюз елементарно ще му се пусне дъвката, че с обособени законопроекти ще приемем текстове от Истанбулската спогодба. Такива опити имаше от страна на Демократична България в предишния парламент.  

Движение за права и свободи също ще се усеща уютно в една коалиция сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. За тях евроатлантизмът е водещ. Видя се с ветото върху Скопие, по този начин и за помощта за Украйна. 

 

На  Възраждане е отредена ролята на комфортното и  необходимо зло. Плашило, което в никакъв случай няма и не може да ръководи, но ще плашат с него у нас и в чужбина. При тях водещи са лозунгите и гръмките думи, за сметка на това не е доста ясно по какъв начин ще ръководят страната и каква политика ще водят. Само плашат. Референдумът за запазването на лв. до 2043 година, като главен дирек на суверенитета на България буди неразбиране. Излиза, че по-късно няма проблем да го загубим, т.е. ще сме със суверенитет и свободни дотогава?!  

 

Възраждане продават политика през 2043! И има такива, които им се връзват. И през днешния ден с валутния ръб сме изгубили суверенитета си във финансовия и банкови бранш. Само ще припомня, че Законът за българските монети от 1880 година е признат според наредбите на Латинската спогодба или Латинския паричен съюз и не се крие желанието България да се стане част от нея. Това е дядото на еврото. 

 

          БСП се обрисува като групировката, която слага в центъра индивида, увеличението на приходите, на пенсиите, отбраната на трудещите и обществено слабите пластове, поддръжка на дребния и междинния бизнес. Социалистическата партия като част от ръководството на четворната коалиция и в последния парламент съумя да се потвърди, че тя освен дава обещание, само че и извършва своите обещания – безвъзмездни детски градини, учебници, обществени разноски за младите.  Продължава да отстоява и полезностите на обичайното българско семейство с концепцията да се държи надалеч джендър идеологията от детските градини и учебните заведения. Като контраст на това пазарът да взема решение всичко, през днешния ден предлага времен таван на цените за артикули от дребната потребителска кошница, каквато  процедура има в някои европейски страни (Гърция, Унгария, Франция). На фона на вихрещото се наддаване на политическата сергия  се не помни, по какъв начин Българска социалистическа партия предложи още през 2021 година да има текстове за битката със спекулата. Продължава да залага да се организира политика на приходите, да се понижи общественото неравноправие, а не политика на остеритет от времето на Дянков. Единствено Нинова приказва, че високите технологии и изкуственият разсъдък са бъдещето, само че той лишава работни места. Социалистите не са срещу Еврозоната, само че влизането да е, когато българското общество, бизнес и стопанска система са подготвени.  Те виждат дипломацията и мирът като излаз от края на войната в Украйна, а не война до последния украинец или руснак. За мир е приказвал и Димитър Благоев преди България да се включи в Първата международна война и да се стигне до Втората национална злополука, загубата на територии и излаза на Бяло море.

 

Нима Българска социалистическа партия не призоваваше с лека ръка да не се дава зелена светлина на югозападния ни комшия без да са реализирани задоволително гаранции за отбрана на националния интерес на България. Да се слага преди всичко България, а по-късно Европейски Съюз и НАТО, които да служат като инструмент за постигането на задачите на страната. Затова по никакъв начин не е необичайно, че още веднъж се прави всичко допустимо да се основават проблеми на Българска социалистическа партия вляво, да се сътвори визията, че десните се сплотяват, а левите се разединяват. С една бутафорна коалиция на остарели лица с разнопосочни хрумвания.  

 

Защото е нужна послушна, опитомена и беззъба левица с отцепиници от Българска социалистическа партия, правещи политика и акция против нея, влизали в колаборация с ГЕРБ или пък странящи и бягащи от поддръжката на социалистите в изборни конфликти против десницата у нас. 

 

          Избирателят също има отговорност. Тя не е единствено на политиците и политическите партии. В социологическите анкети от една страна излиза, че обществото не поддържа даването на оръжия за Украйна, махането на ветото върху Скопие без да е предпазен националния интерес, джендър идеологията в учебните заведения, а като водещи проблеми се открояват приходите, качеството на храните, общественото и районно неравноправие, достъпа до опазване на здравето, обучение. От  друга, отново съгласно същите анкети, се дава поддръжка на обединенията проповядващи политика на пазарния фундаментализъм във всички сфери, заледяване на приходи, орязване на разноски, изпращане на оръжие, демократичното обучение Изход от рецесията ще има тогава, когато гласоподавателят спре да гласоподава като в риалити шоу или за ПР опаковките на обединенията. Тогава към този момент няма да стигаме до извода, че има нещо гнило в България. Няма по какъв начин да искаш да ти се решат проблемите, а да гласуваш за този, който не може да ти ги реши.  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР